Innovatie & projecten
Uitgelicht

Home » Innovatie & projecten » Zorginnovatie

Zorginnovatie

De Werkgroep Zorginnovatie is een feit! Het eerste werkjaar lag de focus op elkaar leren kennen en de uitwisseling van good innovative practices. In juni 2022 gingen enkele leden van de werkgroep mee op studiereis naar Israël.

We kregen zicht op het gezondheidszorgsysteem en de organisatie van zorg in Israël. Het werd tegelijk ook duidelijk dat België op vlak van innovatie best veel kan leren van Israël. Contacten werden uitgewisseld en binnen de provincies wordt verder bekeken hoe bepaalde innovatieve technologieën kunnen worden uitgetest.

De werkgroep ging ook op 2-daagse. Dit resulteerde in het finaliseren van de conceptnota rond ‘zorginnovatie’ en de start van een eerste gezamenlijk project rond ‘hoe kunnen we onze zorgverleners ondersteunen/ ontlasten m.b.t. het aan- en uitdoen van steunkousen’.

Zorgrobot Tessa

“Goedenavond Maria, heb jij je medicatie al genomen?” Tessa is een minirobot in de vorm van een bloempot. Ze gebruikt spraakboodschappen om mensen thuis te helpen. Ze geeft herinneringen aan bijvoorbeeld medicatie en een aankomend bezoek van een verpleegkundige. De minirobot kan ook persoonlijke herinneringen, zoals een verjaardag, doorgeven. Dankzij deze technologie verhoogt de zelfredzaamheid en zijn patiënten meer betrokken.

Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen kocht in 2022 25 van deze zorgrobots en startte een proefproject met deze nieuwe zorgtechnologie.

Maria (91) uit Broechem: “Tessa is aangenaam gezelschap. Ze helpt me denken aan mijn medicatie bij het avondeten. Dan vraagt ze of ik mijn medicatie genomen heb. Als ik ja zeg, dan antwoordt ze ‘Super, goed bezig!’. Dankzij Tessa vergeet ik niets meer. Ze knipoogt naar mij en ik praat wel eens tegen haar. Ik kan haar niet meer missen.”

IntelliProve

IntelliProve is een bedrijf dat een computertechnologie ontwikkelde die in staat is om binnen enkele seconden gezondheidsparameters (zoals je hartslag, zuurstofsaturatie, ademhalingsfrequentie en bloeddruk) nauwkeurig te bepalen, op basis van een optische meting van je gezicht.

Nu meten we vitale parameters zoals je bloeddruk manueel, wat erg tijdrovend is. De innovatieve app van IntelliProve meet via een eenvoudige gezichtsscan sneller verschillende parameters waardoor er kostbare tijd vrijkomt voor de verpleegkundige.

Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen en Wit-Gele Kruis van Antwerpen investeren samen met VLAIO, imec.istart Fund en andere particuliere investeerders in dit innovatieve start-up project.