Zorgaanbod
Uitgelicht

Home » Zorgaanbod » Verpleegposten

Verpleegposten

In verschillende afdelingen van het Wit-Gele Kruis zijn er zogenaamde ‘verpleegposten’ terug te vinden. Een verpleegpost is een specifieke en aparte plaats waar patiënten (op afspraak) naartoe komen om hun verpleegkundige zorgen te krijgen. Patiënten kunnen er terecht voor een inspuiting, wondzorg, een bloedafname of andere specifiek verpleegtechnische zorgen.

Verpleegposten in Limburg

In Limburg beschikt elke afdeling over een verpleegpost. Buiten hygiënische zorgen, kan elke handeling worden uitgevoerd in de verpleegpost.

Door meer in te zetten op de verpleegpost wil het Wit-Gele Kruis Limburg de druk op verpleegrondes verminderen. Een patiënt kan zelf zijn tijdstip van zorg bepalen en moet niet thuis wachten op de komst van de verpleegkundige. Tijdens de kantooruren is er altijd iemand aanwezig en is de patiënt snel geholpen.

Verpleegposten in West-Vlaanderen

Het Wit-Gele Kruis opende in april 2022 haar eerste officiële verpleegpost in West-Vlaanderen, meer bepaald in Torhout. De verpleegpost is alle weekdagen open en patiënten kunnen er, op afspraak, terecht voor diverse verpleegkundige zorgen. Handig voor patiënten die nog aan het werk zijn, een onregelmatige planning of drukke agenda hebben.

Telefonisch of via een online boekingsagenda kan de patiënt zelf een afspraak maken op het tijdstip dat hem het beste uitkomt. Met deze extra dienstverlening probeert het Wit-Gele Kruis meer in te spelen op de toenemende mobiliteit en autonomie van de patiënten.

In 2023 wordt dit project geëvalueerd.

Verpleegpost Oost-Vlaanderen

Op 15 februari 2022 opende Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen in de Pastorijstraat 70 B in Ertvelde een eerste verpleegpost. Patiënten uit de regio, die thuisverpleging nodig hebben maar nog mobiel zijn, hoeven niet langer thuis te wachten op een zorgverlener. Elke werkdag tussen 12u en 16u is er een verpleegkundige aanwezig en kunnen patiënten er zowel vrij als op afspraak terecht voor verpleegkundige zorgen.

Het Wit-Gele Kruis hoopt hiermee een oplossing te bieden voor de nood aan ambulante zorgen en zorgen waarbij bijkomend medisch toezicht is vereist, zoals bijvoorbeeld het toedienen van depotmedicatie als Zypadhera. Ook voor het jaarlijkse griepvaccin kan men hier terecht.

De verpleegpost is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er is voldoende parking aanwezig. Op hetzelfde adres bevindt zich ook de uitvalsbasis van de lokale verpleegteams Assenede – Boekhoute – Zelzate, Ertvelde – Oosteeklo, Doornzele – Evergem en Sleidinge – Belzele.

Op 15 mei, tijdens Dag van de zorg, exact 3 maanden na de opening, kon ook iedereen die geen patiënt is bij Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen een kijkje nemen in deze gloednieuwe verpleegpost. Er waren rondleidingen, demonstraties, onze lokale en gespecialiseerde verpleegkundigen gaven professioneel advies en beantwoordden alle vragen. Wie interesse had in een zorgjob kon ter plaatse solliciteren.

Verpleegposten Vlaams-Brabant

De bevolking vergrijst, patiënten komen sneller uit het ziekenhuis en de zorgaanvragen blijven stijgen. Het wordt ook steeds moeilijker om verpleegkundigen te vinden. Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant kiest daarom bewust om de verpleegposten verder uit te bouwen. Ook in het weekend opent de verpleegpost in Halle de deuren. Dat is handig voor mensen die tijdens de week nog werken of andere afspraken hebben gepland. Patiënten kunnen op afspraak in de verpleegpost terecht voor wondzorg, inspuitingen, bloedafnames, katheterzorgen en specifieke verpleegtechnische zorgen. Een verpleegkundige voert er de zorgen uit op het tijdstip dat de patiënten zelf kiezen. Met de combinatie van thuisverpleging en de verpleegposten als alternatief zorgmodel wil het Wit-Gele Kruis ook in de toekomst zorgcontinuïteit blijven bieden.