Voorwoord

140.310
patiënten verzorgd

16.530956
thuisbezoeken

‘Hoop doet leven’

Will Tura wist het al in 1993, maar in 2022 was dit ook nog steeds bijzonder actueel. Want het voorbije jaar voelde aan als een jaar van hoop. 

Hoewel we in de thuisverpleging nog dagelijks geconfronteerd werden met de pandemie, onder de vorm van het dragen van een mondmasker, verdween corona in de samenleving steeds meer op de achtergrond. En dat deed deugd. We konden ontspannen op de manieren die we gewoon zijn: op restaurant of op reis gaan zonder beperkingen en ons sociaal leven opnieuw opnemen. Zorgverleners, maar ook onze patiënten en hun mantelzorgers konden de onvoorspelbaarheid van het virus even vergeten. Maar toch ook niet helemaal. Want nog steeds moesten we aan onze verpleeg-en zorgkundigen, aan onze patiënten en aan de mantelzorgers vragen om hun glimlach te verbergen. En dat was niet altijd makkelijk. Want hoe leg je uit dat een masker dragen nodig is in de thuisverpleging, maar niet in elke zorginstelling of niet bij elke dokter? Maar gelukkig is er hoop. Hoop dat we de maskers in 2023 ook in de thuisverpleging kunnen afdoen, of toch onder bepaalde voorwaarden.

Van de ene crisis naar de andere

2022 begon opnieuw met een internationale crisis: de inval van Rusland in Oekraïne. Ook in België voelden wij de gevolgen hiervan. Alles werd duurder. Gelukkig beschermt onze sociale zekerheid ons voor de stijgende winkelkar en stijgen de lonen mee. Zo ook in de zorg en dus in de thuisverpleging. De lonen van onze mensen moesten correct en tijdig betaald worden, en dat gaan we ook blijven doen. Maar we geven eerlijk toe dat het niet altijd makkelijk was. De inkomsten die de thuisverpleging namelijk krijgt vanuit de overheid, de honoraria voor de verpleegkundige zorgen, stegen niet evenredig mee. En dat zorgde letterlijk voor een ‘gat’. 

Maar hoop doet leven: we konden bij de bevoegde overheidsdiensten en ministeriële kabinetten onze bezorgdheid uiten. Dat resulteerde in een extra lineaire indexering van de honoraria op 1 juni 2022 en extra middelen vanuit het RIZIV en de kamer thuisverpleging (zie ‘financiering thuisverpleging’). Op die manier konden we de tekorten in 2022 en een stuk van 2023 gedeeltelijk compenseren.

Uitdaging in 2023: structurele herziening financiering thuisverpleging

Onze hoop voor 2023? Structurele maatregelen zoals een aangepaste indexering van de honoraria en een fundamentele herziening van de financiering in de thuisverpleging. Als Wit-Gele Kruis willen wij het voortouw nemen in deze noodzakelijke hervorming. Want met enkele losse maatregelen komen we er niet. En wij zullen en blijven zorgen voor onze patiënten, mantelzorgers en onze zorgverleners.

Dirk Broos
Voorzitter Wit-Gele Kruis
van Vlaanderen